![]()
Tekliflerin Hazirlanmasi
Burada kisaca Spektrum X-Gamma astrofizik uydusu ile gozlem yapabilmek icin gerekli usuller, ornekler ve yardimci olanaklar ozetlenmistir.
- 2.1 Kim Teklif Verebilir?
Her teklifin bir bilimsel sorumlusu (Principal Investigator-PI) olmalidir. Turkiye kontenjanindan yapilacak tekliflerde PI Turkiye'deki Universitelerde, TUG'da ve baska Arastirma Enstitulerinde veya yurtdisinda calisan bir Turk bilim adami olmalidir. Teklif verecek gruplarda yabanci arastirmacilar da bulunabilir, ama bir Turk PI ile isbirligi yapmalari sarttir. Teklif secilirse SRG ile tek dogrudan muhatap PI dir. PI aletlerin ve gozlem bicimlerinin kullanimi ile ilgili SRG'den gelebilecek sorulara cevap vermekle sorumludur.
- 2.2 Teklif Verme Yolu
Teklifler asagidaki (2.3) formata gore hazirlanip hem elektronik posta ile, hem de 3 basili kopya olarak gonderilmelidir. Elektronik posta ile alinan tekliflere bir Gozlem Numarasi verilecektir. Bu numaranin gonderilen teklif kopyalarina konmasi gerekir.
- 2.3 Teklif Bicimi (Format)
Teklif asagidaki sira icinde, su sayfalardan olusur:
- Kapak Sayfasi: Baslik, Ozet ve (basili kopyede) basvuru numarasi.
- Teklif: bilimsel gerekce ve teknik fizibilite konusunda bilgi veren sayfalar, Sekil ve Tablolar (toplam en fazla dort sayfa).
- Gozlem Hedefi : kaynagin koordinatlari vs.
- Bibliyografya ve baska ek bilgiler.
- 2.4 Kapak Sayfasi
Burada projenin ismi, bilimsel sorumlu (PI) ve diger arastirmacilarin isim, adres, telefon/faks, e-posta numaralari, elektronik basvuruya cevaben alinan basvuru numarasi (basili kopyelerde) , projenin ozeti, ve cok kisa olarak teknik ayrinti (gozlenecek kaynak(lar), talep edilen teleskop ve aletler, istenen zaman) yazilacaktir.
- 2.5 Teklifin Icerigi
Teklif bilimsel gerekce kisminda onerilen gozlemin amacini ve onemini, beklenen bilimsel sonuclari acikca belirtmelidir. Yapilan varsayimlar da acikca belirtilmelidir. Kaynagin seciminde kullanilan kriterler, talep edilen veri cesidinin neden secildigi aciklanmalidir. Fizibilite konusunda yapilan hesaplarin neler oldugu, nasil yapildigi belirtilmelidir. Fizibilite konusunda baska misyonlarla XMM, AXAF ve daha eski uydularla karsilastirma yapilmalidir. Ozellikle SRG ile daha iyi yapilabilecek, ya da sadece SRG ile yapilabilecek gozlemlerin sansi yuksektir. Bu konularda gereken, ozellikle SRG ile ilgili, simulasyonlar konusunda bilgi ve programlara ulasilacak adresler, "Simulasyon ve Yardimci Olanaklar" asagida (2.7) verilmistir.
- 2.6 Hedef Sayfalari
Burada gozlem yonleri (pointing directions), beklenen foton sayma hizlari (foton sayisi/saniye- counts/sec), secilen teleskop ve aletler, istenen zaman suresi, istenen veri bicimi (data format) gibi bilgiler verilecektir. Bunlarin gerekceleri yukardaki Teklif bolumunde, fizibilite konusu icinde de yer almis olacaktir. Elektronik basvuru icin kullanilacak kalip dosya (template) icinde hedef (target) sayfalarinda istenen bilgilere isaret edilecektir.
- 2.7 Ornekler, Kalip Dosya ve Elektronik Basvuru:
Bir teklif ornegi, kalip dosya, simulasyonlar icin gerekli program ve bilgiler astroa.physics.metu.edu.tr/SXG/AO adresinde bulunacaktir. Bunlardan yararlanarak hazirlanan basvuru elektronik posta ve basili olarak gonderilecektir.
- 2.8 Takvim ve Adresler:
SRG teklif basvurusu, secimi ve uydunun calismasi ile ilgili takvim belirlendikce guncellestirilecektir.